28 Ekim 2012 Pazar

Ampulün İcadı

Ampulün İcadı


Ampulü kim buldu?

50 yıldır üstünde çalışılan bir fikirdi ampül. Edison bu fikri geliştirerek, ve vakumu arttırarak daha uzun süreli yanan ampülü geliştirmiştir.

Ampulün Hikayesi

İngiliz Joseph Swan ve Amerikalı Thomas Edison. Şaşırtıcı bir şekilde her ikiside birbirinden habersiz, 1878–1879 yıllarında, o zaman göre uzun dayanan (yaklaşık 12–13 saat) ampulleri yapmışlardı. Ampullerinde kullandıkları tel ise kömürleşmiş pamuk lifiydi. Yani karbon elementiydi.

Ampulün icadı
Daha sonra 1880 yılında Edison kömürleşmiş bambu lifinden 40 saate kadar dayanan ampulünü yaptı. Edison'un ampullerindeki sorun filaman telinin ömrünün kısa olmasıydı. Kullandığı karbon lifleri 2675 C 'de ışık saçıyordu. Bu karbon lifleri kısa sürede buharlaşarak inceliyor ve kopuyordu. Çözüm düşük sıcaklıktı, fakat buda az ve loş ışık demekti. Diğer mucitlerde çalışmalarını sürdürdüler. 1898 'de Karl Auer filaman olarak erime derecesi 2700 C olan osmiyumu kullandı. 1903 'de Siemens ve Halske tantalumu kullandı. Erime noktası 2996 C idi. Fakat hiçbirisi bugün kullandığımız ampul değildi. Nihayet 1906-10 yıllarında General Electric Firması ve William Coolidge bugünkü modern ampullerde kullanılan tungsten filamanlı ampulü geliştirdiler. İşte o gün bu gündür bu ampulleri kullanıyoruz.

Edisonun Ampülü Buluşu Hakkında Bilgi
Ampülü Kim buldu
Thomas Alva Edisonun ampulü buluşu
Edisonun Ampülü Buluşu


Tarihteki en önemli icatlardan biri şüphesiz ampulun icadı olmuştur. Ampulun icadı ile birkikte hayatımızda bir çok şey daha kolay hale gelmiştir. Hem sağlıklı hemde güvenli olarak ışık sağlayan ampülü ilk Edison’un icat ettiğini hepimiz biliyoruz.

ampül nasıl icat edildi? 

1879’da Edison bir elektrik ampulü icat etti. Kömürleştirilmiş iplikten Flamanlarla deneyler yaptıktan sonra karbonlaştırılmış kağıt flamanda karar kıldı. 1880’de evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 2,5 dolara satmaya başladı. Ancak 1878 yılında bir İngiliz bilim adamı olan Joseph Wilson Swan da bir elektrik ampulü icat etmiştir. Ampul camdı ve içinde kömürleştirilmiş bir flaman bulunuyordu. Swan, ampulün içindeki havayı boşlattı çünkü havasız ortamda flaman yanıp tükenmiyordu. Bu iki bilim adamı güçlerini birleştirmeye karar vererek Edison ve Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi’ni kurdular.

1883′de hayatının en büyük icadı olan Edison etkisi denen olayı gerçekleştirdi; yani ısıtılmış bir filamanın moleküler boşlukta elektron yayınlamasını buldu. 1883′te bulduğu bu olay sıcak katotlu tüplerin temelini oluşturdu. Daha sonra Akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardı, bu da ampulün halk arasında yaygınlaşmasını sağladı.

flaman: Ampul içindeki sıcağa dayanıklı ince uzun ve direnci fazla olan bir tele de
nir.

26 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Edison sadece ampullerin sürekli olarak yanmasının bir yolunu buldu

      Sil
  2. bence degil şaka evet aynn

    YanıtlaSil
  3. La Ampulü Tesla Buldu Edison Icat eddi

    YanıtlaSil
  4. Teslaya gurban olsun edison

    YanıtlaSil
  5. Bshsnnsnsnsn icat edilmeseydi keşke elektirik faturası diye birşey olmazdı enezandindan

    YanıtlaSil
  6. Ndfrmrcssfvnaseffkdvkcsrjsdvssvkfskjnkcibdfdbfrwjkweficifvufffarjjedhkdgfmv Abdülhamit

    YanıtlaSil
  7. Yarrak ye sbein yüzünden eksi aldıö

    YanıtlaSil
  8. neden yorum yaptığımı bilmiyorum

    YanıtlaSil