28 Ekim 2012 Pazar

Ampulün İcadı

Ampulün İcadı


Ampulü kim buldu?

50 yıldır üstünde çalışılan bir fikirdi ampül. Edison bu fikri geliştirerek, ve vakumu arttırarak daha uzun süreli yanan ampülü geliştirmiştir.

Ampulün Hikayesi

İngiliz Joseph Swan ve Amerikalı Thomas Edison. Şaşırtıcı bir şekilde her ikiside birbirinden habersiz, 1878–1879 yıllarında, o zaman göre uzun dayanan (yaklaşık 12–13 saat) ampulleri yapmışlardı. Ampullerinde kullandıkları tel ise kömürleşmiş pamuk lifiydi. Yani karbon elementiydi.

Ampulün icadı

Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison (d. 11 Şubat 1847 – ö. 18 Ekim 1931) 20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır. Bazı icatları tamamen orijinal olmakla birlikte, eski icatların geliştirilmesi veya yönetimi altında çalışan yüzlerce çalışana aittir. Yine de Edison elinde bulundurduğu kendi adını taşıyan Amerikan patentiyle tarihteki en önemli ve en verimli mucitlerden biri olarak nitelendirilir. Patentlerinin çoğu Amerika'nın haricinde Almanya, Fransa ve İngiltere onaylarına da sahiptir.

Ampul Nedir?


Ampul Nedir?

Ampul bir aydınlatma cihazıdır.

Tungsten Lamba  Nedir ? -   Ampul Nedir ?
Elektirik akının ısıttığı bir tungsten telinin ışık saçması olgusuna dayanan aydınlatma aracıdır.

Tungsten Lamba  Özellikleri ? -  Ampul  Özellikleri   ?
Tungsteni kullanılarak oluşmuş tel  akkor prensibine ( Maddenin Isınarak Işık Saçması ) dayanarak ışık üreten lamba çeşididir. Enerjinin %10 ışığa dönüştürülür.

Tungsten Lamba  Ne İşe Yarar ? -  Ampul   Ne İşe Yarar   ?
Işık kaynağı olarak kullanılır